Der er et par måneder til nytår endnu, og fyrværkerisalget starter først den 15. december, men salget af kanonslag er allerede i gang på de sociale medier.

Foto JTL

Sikkerhedsstyrelsen har indtil videre fået lukket 32 profiler på Instagram samt fem grupper og tre profiler på Facebook, der blandt andet solgte kanonslag. Fyrværkeri hører sig normalt kun til i december. Alligevel er salget af kanonslag skudt i gang på sociale medier som Instagram og Facebook.

Kanonslag er både ulovlige at sælge og anvende for privatpersoner i Danmark. Det gælder også, selvom kanonslaget er fremstillet på en professionel fabrik i for eksempel Polen. Sikkerhedsstyrelsen forsøger derfor løbende at lukke ned for salgsprofiler og salgsgrupper på sociale medier, der tilbyder kanonslag.

– Ulovligt fyrværkeri som kanonslag er meget farligt at anvende. Kanonslag kan jo være så kraftige, at de kan sprænge en hel hånd af. Derfor er det også forbudt at sælge dem til danske forbrugere. Men det er der desværre nogen, der ikke helt har forstået endnu. Så nu sætter vi ind overfor dem online ved at lukke deres profiler og grupper ned, siger Nicoline Zederkof Jensen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Indtil videre har Sikkerhedsstyrelsen med sin igangværende kontrol fået lukket 32 profiler på Instagram samt fem grupper og tre profiler på Facebook, hvor kanonslag blev solgt.

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, at man sender en mail til sik@sik.dk og anmelder det, hvis man selv støder på en profil eller gruppe på de sociale medier, hvor der foregår salg af kanonslag.

Livslange konsekvenser
Ud fra diverse kommentarspor på profilerne og i grupperne har Sikkerhedsstyrelsen en klar opfattelse af, at køberne ofte er unge drenge og mænd. Det er også dem, der oftest kommer til skade med ulovligt fyrværkeri.

Simon Sparre Pinnau kender til de livslange konsekvenser, efter at han kom til skade med et kanonslag som blot 20-årig. Ved nytåret 1991-92 sprængte han nemlig sin venstre hånd af med et hjemmelavet kanonslag.

– Kanonslaget springer, idet jeg tænder det, og trykbølgen kaster mig flere meter igennem luften. Da jeg vågner, kan jeg se, at hele min hånd er væk, og der er en forfærdelig stank af brændt menneskekød. Det er noget, som jeg absolut ikke ønsker for nogen andre, siger Simon Sparre Pinnau om sin oplevelse.

Han råder samtidig alle til at holde sig langt væk fra ulovligt fyrværkeri.

Sikkerhedsstyrelsens indsats på sociale medier med at få lukket profiler og grupper ned, hvor der foregår salg af kanonslag, fortsætter de kommende måneder.

Fakta om Sikkerhedsstyrelsens indsats på sociale medier

  • 32 Instagram-profiler, der solgte kanonslag, er lukket.
  • 5 Facebook-grupper, hvor der blev solgt kanonslag, er lukket.
  • 3 Facebook-profiler, der solgte kanonslag, er lukket.