Rådhusgården summede af liv, da deltagerne i årets March mod Ensomhed samledes før afgangen fra Køge mod Ringsted den 19. august. Initiativtager til marchen Patrick Cakirli går kun fremad på ruten, når han har følgeskab – og det fik han i Køge Kommune.

Initiativtager til March mod Ensomhed Patrick Cakirli gør klar til afgang fra rådhusgården. (pressefoto Køge Kommune)

Godt 60 deltagere samledes fredag morgen for at deltage i den lokale del af den landsdækkende March mod Ensomhed. Trods truende gråvejr var stemningen høj, der blev hældt kaffe i kopperne, og rådhusgården genlød af hilsner og småsnak.

Blandt de fremmødte var Dennis Hedegaard, formand for Hastrupparken – Køge Boligselskab: – Personligt ved jeg, hvad ensomhed gør ved én. Det kan ødelægge mennesker, og det er både tabuiseret og stigmatiseret – derfor er det godt, at der er fokus på det. Som formand for boligselskabet i Hastrupparken ser jeg også, at det findes. Det er der ingen tvivl om – ensomhed findes alle steder, siger Dennis Hedegaard.

Snakken pausedes kort, mens Borgmester Marie Stærke bød velkommen til deltagerne i årets march med en kort tale, hvor fokus var på fællesskaber og omtanke for andre:

– Når vi går sammen gennem Køge Kommune i March mod Ensomhed, er det en glimrende lejlighed til at hylde vores stærke fællesskaber. Dem har vi heldigvis mange af. Det er også en lejlighed til at tænke over, hvor gode vi egentlig er selv til at byde nye mennesker ind i fællesskabet. Hvordan tager vi imod nye medlemmer i foreningen? Hvordan hjælper vi som forældre vores børn med at byde nye børn i klassen velkommen? Rækker vi ud når vi oplever et medmenneske, der har det svært? Der ligger nogle menneskelige værdier i at udvise den omtanke for andre, som kan gøre livet rigere for alle, sagde borgmesteren.

Klokken 8.00 og under stadig let disede skyer gik den store gruppe ud på dagens rute af March mod Ensomhed fra rådhusgården gennem Køge by. Herfra går dagens rute til Lellinge og over Vemmedrup, Bjæverskov og Slimminge for at slutte i Ringsted klokken cirka 15.00. Deltagerne går så langt, som de ønsker, og det er også muligt at støde til langs ruten, som er på i alt 26 kilometer.

March mod Ensomhed
March mod Ensomhed startede med, at initiativtager Patrick Cakirli i december 2016 oplevede en voldsom ensomhedsfølelse og besluttede at række ud efter fællesskabet på sociale medier, hvor han skrev: ”Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er ensom og går igennem den hårdeste periode i mit liv. Jeg vil sidde på trapperne foran Københavns Rådhus fra kl. 14-20. Jeg har sorte bukser og en North Face taske på.” 17 personer dukkede op for at mødes med ham, og et nyt fællesskab opstod. Patrick Cakirli og følgeskab går gennem landet for at aftabuisere følelsen af ensomhed og inspirere ensomhedsramte borgere til at række ud efter hjælp.

Marchen er siden blevet til en årlig tilbagevendende begivenhed, og Patrick Cakirli går i år fra den 8. august til den 14. oktober 2.000 kilometer gennem landet fra Bornholm til Esbjerg for at sætte fokus på fællesskab og kampen mod ensomhed. For hele ruten gælder det, at Patrick Cakirli kun må gå, hvis han har følgeskab – ellers skal han stå stille. På den måde bliver hans vandring symbol på vigtigheden af fællesskab i kampen mod ensomhed.

Læs mere her og billeder fra dagen.