Hver fjerde sjællænder køber oftere ind på mærkedage som Black Friday, viser en ny undersøgelse. Det er et problem, for omkring 80 procent af vores Black Friday-indkøb har en kort levetid.

Der forventes vanen tro lange køer og stigende forbrug, når Black Friday-tilbuddene skydes i gang 25. november.

Foto ABW

En ny undersøgelse foretaget af Norstat for den nordiske genbrugsplatform Tise viser, at 27 procent af de voksne sjællændere er mere tilbøjelige til at købe nyt i forbindelse med mærkedage som Black Friday. Blandt de unge i aldersgruppen 18-29 er det tal helt oppe på 47 procent.

“Jeg har fuld forståelse for, at sjællænderne jager det gode tilbud. Ikke mindst i år, hvor mange er usikre på fremtiden. Hvis jeg står og mangler et par nye vinterstøvler, så vil jeg også vente til Black Friday. Problemet opstår, når vi samtidig ved, at næsten halvdelen af vores tøj samler støv i skabet. På den måde bliver det både en dyr fornøjelse for pengepungen og for vores klode,” siger Pernille Lund, talsperson for Tise.

Tal fra Clean Clothes Campaign viser, at 60 procent af vores billige tøj ender som affald i løbet af det første år. Samtidig viser en undersøgelse foretaget af Green Alliance i England, at 80 procent af vores indkøb på Black Friday ikke bliver genbrugt eller genanvendt.

Et grønt og billigt alternativ
Mens det kan være en god idé at klare de hårde hvidevarer og elektronik til gode tilbudspriser, så er der langt mere billige og klimavenlige alternativer til størstedelen af vores hverdagsforbrug.

“Vi har et stort genbrugsmarked i Danmark og derfor et ret godt udvalg. Det er ærgerligt, at der er så få, der gør brug af det i dag, for det er en hurtig og billig vej til et mere bæredygtigt forbrug. Særligt når vi også kan se, at sjællænderne rent faktisk opnår den samme glæde ved at købe brugt som nyt,” siger Pernille Lund.

45 procent af sjællænderne svarer i undersøgelsen, at de får den samme glæde ved at købe tøj i genbrug.

Du kan læse mere om Tise’ undersøgelse i vedhæftede notat.

Tise’ råd til at undgå fejlkøb på Black Friday:

 • Lav en klar prioriteret liste over, hvad du har behov for, og hold dig til den
 • Husk at afsøge genbrugsmarkedet, inden du går på tilbudsjagt. De fleste hverdagsvarer kan fås både billigere og mere miljøvenlige som brugt
 • Husk at udregne prisen over en fuld levetid. Et billigt produkt kan hurtigt blive dyrere, hvis det kun kan bruges i en kort periode
 • Giv dig selv 48 timer til at overveje, om du virkelig har brug for indkøbet. Det er meget nemt at blive påvirket af de store tilbudsskilte, men begejstringen har det med at aftage.

Fakta om Black Friday og tøjspild:

 • 27 procent af de voksne sjællænderne er mere tilbøjelige til at købe tøj ved særlige lejligheder som Black Friday
 • 29 procent af de voksne sjællænderne er mere tilbøjelige til at videresælge eller donere dyrt tøj til genbrug end billigt tøj
 • 45 procent af de voksne sjællænderne får samme glæde ved at købe genbrug som ved at købe nyt tøj
 • 80 procent af indkøb på Black Friday bliver ifølge Green Alliance ikke genbrugt eller genanvendt

Fakta om modeindustrien:

 • Kun 13 procent af al tøj og sko bliver genbrugt ifølge EPA
 • 3 ud af 5 stykker tøj fra ‘fast fashion’-industrien ender ifølge Clean Clothes Campaign som affald i løbet af et år
 • Tekstilindustrien tegner sig for over en tredjedel af al mikroplastik i havene ifølge Plastic Soup Foundation
 • Kun 7 procent af de 250 store brands i en Fashion Checker-undersøgelse betaler deres medarbejdere en løn, som de kan leve af

Kilde.